Kortspil

CANASTA

Canasta er et kortspil i Rommy-familien, herhjemme kendt som 500. Spillet er opfundet omkring 1940 i Montevideo I Uruguay og Canasta betyder kurv på Spansk.
Canasta spilles af 2, 3 eller 4 spillere. Oftest spiller 4 spillere parvis mod hinanden. Der skal bruges 2 spil kort - inklusiv 4 jokere.
Man har en Canasta, når man har samlet 7 kort af samme værdi. En joker eller en 2'er kan erstatte et af kortene i Canastaen, så en Canasta i 8'ere kan eksempelvis bestå af fem 8'ere én 2'er og én joker. I sådan et tilfælde har man en Sort Canasta, men en Canasta, der består af "rene" kort, er en Rød Canasta

Første omgang.
Spillet begynder med at hver spiller får 10 kort. De resterende kort ligger i en bunke midt på bordet. Den der har delt kort ud, begynder med at tage et kort fra bunken. Kan kortet bruges på hånden, beholder spilleren kortet og ligger et andet kort på bordet. Sådan går første runde.
I anden runde må spillerne begynde at lægge kort ned på bordet - det kan man hvis man har 3 ens kort. Kan man bruge kortet som tidligere er lagt i bunken, kan man tage hele bunken dog ikke, hvis der ligger en sort 3'er øverst - så er bunken lukket, indtil der kommer et andet kort ovenpå 3'eren. Hver spiller skal afslutte med at lægge et kort på bunken.
De par der spiller sammen må ligge kort til hos hinanden, så der hurtigere kan samles en Canasta. Når en spiller sidder tilbage med ét kort på hånden, som ikke kan bruges til noget, kan vedkommende lukke bunken og dermed spillet, ved at lægge kortet med bagsiden opad. En Canasta er først slut, når en spiller eller et makkerpar har opnået 5.000 point - det kræver ofte flere runder. Som regel tager det mellem en time og halvanden time at afslutte et spil Canasta. Når en spiller lukker omgangen tæller alle kort på bordet plus, mens kort på hånden giver minus.

Point.
Røde 3'er giver 100 point - de lægges til side, så snart man har dem og er således ikke med i spillet.
Andre kort fra 4 til 7 giver 5 point
Kort fra 8 og til og med konge giver 10 point
Es og 2'er giver 20 point
Joker giver 50 point
En sort Canasta giver 300 point + værdien af kortene
En rød Canasta giver 500 point + værdien af kortene
Den der lukker omgangen får 100 point ekstra

Åbning.
Den første spiller der lægger kort på bordet, skal åbne med mindst 50 point. Står der over 1.500 point i regnskabet, skal der åbnes med 90 point og står der over 3.000 point, skal der åbnes med 120 point


DAVOSERJAS

Kan spilles af 3 eller flere spillere, hvor hyggen er mere i højsædet end slut-resultatet.

Man skal bruge én farve pr. spiller, dog skal man altid bruge spar, hjerter og klør. Er man 8 spillere svarer det til 2 spil kort osv.

Kortene blandes og deles ud. Es er største kort, på nær i afsluttende Kabale.
Reglerne er simple og der gives minus point, dog skal man i Flest stik, belønnes med plus point. Vinderen er den med færrest minus point.

HELD OG LYKKE


Undgå Stik - 10 point pr. stik

Undgå Klør konge - 50 point pr. stk.

Undgå Damer - 25 point pr. stk.

Undgå Hjerter - 10 point pr. stk.

Undgå Esser - 25 point pr. stk.

Undgå Sidste Stik - 50 point for dette stik

Flest Stik + 10 point pr. stik

Kabale - 10 point pr. pass.


Kabelen starter med, at der skal lægges en syver på bordet. Har første spiller ingen syver, skal man Passe og spillet går videre til næste spiller. Ovenfor kan lægges 8, 9 osv. i samme farve og nedenfor kan lægges 6, 5 osv. Kan man ikke lægge til i farven/farverne på bordet, skal man Passe. Når en spiller ikke har flere kort på hånden, er vedkommende færdig, men så længe man har kort på hånden og ikke kan lægge ned skal man "passe".


Tryk her for skema til Davoserjas